ВъзстановяванеКинезитерапевтКинезитерапияКинезитерапия след операцияПоследниРехабилитация

Възстановяване на коляно след операция на предни кръстни връзки

Възстановяване на коляно след операция и реконструкция на предна връзка в късния период.

Възстановяване на коляно

Както разгледахме в предишната ни публикация при разкъсване на предна връзка на коляното от голямо значение е както оперативното й лечението с реконструкция, така и последвалата я кинезитерапия. Ранното започване с процедурите по кинезитерапия са важни за профилактика от усложнения и максимално връщане на пациента към самостоятелност и елементарни ежедневни функционални дейности. Възстановяването обаче не спира до тук. Целия процес на рехабилитация продължава до към 6тия следоперативен месец.

Късния период на възстановяване на коляно също е от голямо значение. В него пациента се възстановява на 100% до състоянието в което е бил преди травмата. Дори и да води по-заседнал начин на живот или да реши че ще намали активната спортна дейност, този късен период на възстановяване не бива да се пренебрегва. В него се гони развиване на по-сложни функционални дейности, които неминуемо в един или друг момент човек извършва в ежедневието си.

Упражнения до трети следоперативен месец

Късния следоперативен период на възстановяване на коляно започва към 6та следоперативна седмица и продължава до края на трети следоперативен месец. Тук се включват активни упражнения за коляното изпълнени в пълен обем на движение, някои от упражненията се извършват дори срещу леко съпротивление за да се увеличи силата и трофиката на мускулатурата. Трябва обаче да се внимава с разгъването на коляното при висяща подбедрица, особено да не се изпълнява с тежести, защото по-този начин все още има възможност да се преразтегли новопоставения имплант.

Пълно разгъване на коляното е позволено само когато ходилото е стъпило на някаква опора. Това са така наречените упражнения от Затворена кинетична верига, които освен функцията на коляното подобряват и функцията на целия долен крайник. А това е и другия ключов момент в този късен период, коляното да се разглежда като част от долната кинетична верига, не като самостоятелно звено. Чрез упражненията в затворена кинетична верига се тренират своевременното включване и синхрона на няколко мускулни групи едновременно или т.нар. нервно-мусклулен контрол, тренира се усещането на крайника в пространството и неговата опорна функция. Упражненията тук са по-сложни, освен за сила и издръжливост, те са насочени и за координация и баланс.

Освен трениране на статичен баланс, върху неравна повърхност, може да се включи и ходене по неравен терен. Разновидности на ходене, като странично, назад, усукано, забързано и др. Клековете се задълбочават, също  могат да се изпълняват върху неравна повърхност като например дискофит или балансираща табла. Функционалните упражнения се усложняват с включване на елементи за координация и динамично равновесие, така че в края на този период пациента е напълно възстановен да се справя свободно с ежедневните си задачи.

Упражнения след трети следоперативен месец

След 3ия месец в програмата по кинезитерапия постепенно се включват бягането, скоци, подскоци. Включват се и елементи от спорт, които са насочени съответно към желанието на пациента. Този спорт с който той смята на продължи да се занимава. Също много важен период, тъй като прехода трябва да е плавен, от възстановителен към тренировъчен. Трябва да е с добра загрявка и разтягане между сериите. И добро техническо вработване преди преминаване и към същинската състезателна дейност.

Може да прочетете и първата ми публикация по темата Кинезитерапия на коляно след операция на предна кръстна връзка

Полезна информация, която може да използвате

Тук може да разберете как правилно се поставя кинезиотейпинг на коляно.

Снимки за коляно и предна кръстна връзка може да намерите на този линк в Google

Повече информация за предна кръстна връзка на коляно, може да намерите в Свободната енциклопедия Уикипедия.

Полезни видео клипове с упражнения за коляно и предна кръстна връзка, които може да правите в къщи:

Fix Your Knee Pain – Do These 4 Exercises [In Home]

Knee Pain Exercises – Physical Therapy For Knee Pain

Physical Therapy Exercises for the Knee Pain explained by Dr. Punam at Bensups Hospital, Dwarka

5 Best Home Exercises for Knees Pain | Knee strengthening Exercises to Reduce Knee Pain | Cure

5 Knee Pain Physiotherapy Exercises, Knee Osteoarthritis, Knee Pain Relief Treatment, KNEE OA

Полезно и интересно видео за мен като кинезитерапевт, може да видите във видео канала ми за кинезитерапия кинезиотейпинг и гимнастика за здраве 

Видовете кинезитерапия които предлагаме може да видите в страницата ни УСЛУГИ

За интересни и полезни материали може да посетите сайта ми за ГИМНАСТИКА ЗА ЗДРАВЕ

Още полезни и интересни материали за кинезитерапия, може да намерите в нашите ПУБЛИКАЦИИ

Не се колебайте да ми пишите или директно да ми се обадите, ако имате въпроси свързани с операция на предни кръстни връзки на коляно.

За връзка с нас, моля използвайте КОНТАКТИ