ВъзстановяванеКинезитерапевтКинезитерапияКинезитерапия след операцияПоследниРехабилитация

Кинезитерапия на коляно след операция на предна кръстна връзка

Кинезитерапия на коляно след операция на предна кръстна връзка в ранен период на възстановяване. Това е една моя публикувана статия, която смятам за много полезна. Точно заради това ще я споделя и с Вас.

Кинезитерапия на коляно след операция

Коляното като междинна става за долен крайник е подложена постоянно на компресивни, усукващи и ножични сили на външно въздействие. Това я прави една от най-често травмираните стави в човешкото тяло както в ежедневието така и при спортна дейност.

В човешкото тяло има предна и задна кръстна връзка. Тяхната функция е да свързват горната и долната кост. Образуват структура стабилизираща коляното при сили действащи както отпред-назад така и отзад-напред.

По-често се травмират меките тъкани, които стабилизират ставата пред костите които я изграждат. Меките структури,  това са ставните връзки и ставната капсула, като най-често се травмира предна кръстна връзка на коляното.

Предната кръстна връзка е една от четирите сухожилия в коляното – предна, задна, вътрешна и външна. Най-често травмата се получава в следствие на движение при: внезапно спиране, усукване, промяна в оста или посоката на ставата, екстремно преразгъване или директен удар от външната страна на подбедрицата. Най-често тези увреждания се регистрират при спортуващите футбол, баскетбол, борба, ръгби и зимни спортове.

Лечение

Ако тя е разтегната, лечението е предимно чрез временно обездвижване и физиотерапия, но ако е разкъсана, тогава обикновено се налага оперативно лечение.

Операцията представлява отстраняване на самата връзка и подменянето и с имплант от собствено сухожилие, поради което се нарича още реконструкция на предна кръстна връзка. Самата операция е толкова важна, колкото и последващатото възстановяване.

В последните години се наблюдава тенденция в областта на кинезитерапията за максимално ранно започване с възстановителните процедури. По този начин се избягват  усложнения като: мускулна атрофия, ограничаване на движението в ставата, сраствания, изграждане на погрешен стереотип на движение.

Освен това се съкращава периода на възстановяване и пациента може максимално бързо да се върне към ежедневните дейности. Възстановяването условно се разделя на два основни периода, ранен (до 6та седмица) и късен (от 6та седмица до към 5-6 месец) възстановителен. В този брой ще се представи ранната кинезитерапия след реконструкция на предна кръстна връзка. Самия ранен възстановителен период се разделя на 2 подпериода:

Кинезитерапия на коляно след операция – ранен следоперативен период от 2 до 14 ден

Използваните методите и средствата на кинезитерапията са насочени към преодоляване на болката и отока, подобряване тонуса на мускулатурата, подобряване на движението в коляното в допустимия обем и постепенно обременяване на крайника, при придвижване, до премахване на патериците. Приложението на средствата на кинезитерапията се съобразяват с това, че пациента е с шевове и превръзка.

Прилагането на криотерапията, или изстудяването на ставата, става чрез торбичка с гел. Извършват се леки мануални движения на капачето, без да се разтегля шева. Извършват се леки пасивни и активни движения, за разгъване и сгъване в коляното, от различни изходни положения като се спазва ограничението за сгъване 40-60° и разгъване 0-5° и това да не се преразтегля новопоставения имплант.

Обременяването на крайника става много постепенно, според индивудалните усещания на пациента. Първоначално се поставя 20-30% от тежестта на тялото като се придвижва с две патерици. Постепенно се поставя повече тежест и в края на периода може да се махне едната патерица. Успоредно с това се правят упражнения стимулиращи опорната функция: натиск в стената/ в пода със статично напрягане на мускулатурата на целия долен крайник, стоеж с опора на ръце и прехвърляне тежестта от единия на другия крак.

Кинезитерапия на коляно – умерен следоперативен период от 15 ден до 6та седмица след операцията

Тук вече превръзката и конците са свалени. Позволява се приложение на криотерапия чрез ледено блокче, обработване на белега и движения на капачето за намаляване на отока и профилактика от сраствания.  Продължава се с постепенното увеличаване обема на движение в коляното (крайно разгъване и повече градуси на сгъване, 100-120°).

Освен чрез статично напрягане вече и чрез активни упражнения се засилва седалищна и бедрена мускулатура. Продължава се работата за подобряване опората и стабилизацията на крайника, включват се леки клекове, трениране на баланса и равновесието, стоеж без опора на ръце, свободно ходене без патерици, слизане  и качване по стълби, колело/велоергометър.

От особено значение е системното натоварване и занимание. Процедурите по кинезитерапия се изпълняват 2-3 пъти седмично с кинезитерапевт. Както и упражнения които се изпълняват ежедневно самостоятелно, дори няколко пъти на ден.

Очаквайте и следващата ми статия за Възстановяване на коляно в късен период след операцията на предни кръстни връзки.

Полезна информация, която може да използвате

Тук може да разберете как правилно се поставя кинезиотейпинг на коляно

Снимки за коляно и предна кръстна връзка може да намерите на този линк в Google

Повече информация за предна кръстна връзка на коляно, може да намерите в Свободната енциклопедия Уикипедия.

Полезни видео клипове с упражнения за коляно и предна кръстна връзка, които може да правите в къщи:

Fix Your Knee Pain – Do These 4 Exercises [In Home]

Knee Pain Exercises – Physical Therapy For Knee Pain

Physical Therapy Exercises for the Knee Pain explained by Dr. Punam at Bensups Hospital, Dwarka

5 Best Home Exercises for Knees Pain | Knee strengthening Exercises to Reduce Knee Pain | Cure

5 Knee Pain Physiotherapy Exercises, Knee Osteoarthritis, Knee Pain Relief Treatment, KNEE OA

Полезно и интересно видео за мен като кинезитерапевт, може да видите във видео канала ми за кинезитерапия кинезиотейпинг и гимнастика за здраве 

Видовете кинезитерапия които предлагаме може да видите в страницата ни УСЛУГИ

За интересни и полезни материали може да посетите сайта ми за ГИМНАСТИКА ЗА ЗДРАВЕ

Още полезни и интересни материали за кинезитерапия, може да намерите в нашите ПУБЛИКАЦИИ

Не се колебайте да ми пишите или директно да ми се обадите, ако имате въпроси свързани с операция на предни кръстни връзки на коляно.

За връзка с нас, моля използвайте КОНТАКТИ