КинезитерапияКинезитерапия при изгарянеКинезитерапия при изгарянияПоследни

Кинезитерапия при изгаряния фази на изгаряне

Кинезитерапия при изгаряния фази на изгаряне полезна информация от нас.

Кинезитерапия при изгаряния фази на изгаряне

Кинезитерапия при изгаряния фази
Кинезитерапия при изгаряния фази

Първа фаза на термичен шок

Продължава до 72 часа от получаването на изгарянето. Задачите на кинезитерапевта са подпомагане излизането на пациента от шоковото състояние, подобряване на кръвообращението, борба с инфекцията и застойните явления. Средствата са: дихателна гимнастика, аерозолотерапия, пасивни и активни упражнения за незасегнатите части на тялото.

Втора фаза на токсикоинфекция

Продължава от 72 час до 15-20 ден. Задачите на кинезитерапията в тази фаза са: подобряване на кръвообращенито и ломфообращението, подобряване трофиката на тъканите и от там зарастването на раните, предотвратяване на ранни усложнения, предпазване от сраствания, контрактури и патологична цикатризация. Средства са: инхалации, масаж на съседни части, дихателна гимнастика, подводна гимнастика с поставяне на калиев йодит във водата, активни и активно асистирани упражнения за ставите в съседство.

Кинезитерапия при изгаряния фази – Трета фаза на възстановяване

Първа,втора и трета А степен приключват в тази фаза, а четвърта  и трета Б имат още две. Продължава от 2-25 до 30-35 ден. Задачи пред добрия кинезитерапевт в тази фаза са: подобряване подвожността на ставите, подобряване на кръвообращението, лимфообращението, подобряване появата на контрактури, цикатрикси и келоиди. Ако пациента е с по-висока степен се включва и подготовка за пластика. Средствата са: дихателна гимнастика, подводна гимнастика, активни и пасивни упражнения за ставите, хипербарна манипулация.

Четвърта фаза на ранева кахексия

За пациенти с пластика – биват автопластика (пластика със собствена кожа) и алопластика (пластика с чужда кожа). Задачите са: профилактика на страствания и контрактури, появата на хематоми под присадките и пресните епитализирани участъци, повлияване на възникващите паристезии и тяхното редуциране. Средства са: активни упражнения за свободните от пластика участъци, масаж за разнасяне на отоците и профилактика на срастванията, активни и пасивни упражнения за ставите в близост с пластиките.

Пета фаза на последствията от термичната травма.

Задачи на кинезитерапевтите са: профилактика образуването на груби ръбци и контрактури в ставите, възстановяване функцията на увредения крайник. Тук са позволени всички средства на кинезитерапията.

Кинезитерапия при изгаряния фази – линкове

Полезно и интересно видео за мен като кинезитерапевт, може да видите във видео канала ми за кинезитерапия кинезиотейпинг и гимнастика за здраве 

Видовете кинезитерапия които предлагаме може да видите в страницата ни УСЛУГИ

За връзка с нас, моля използвайте КОНТАКТИ

Още полезни и интересни материали за кинезитерапия, може да намерите в нашите ПУБЛИКАЦИИ

Надяваме се, че сме Ви полезни!

Очаквайте и следващите ни публикации!