Кинезитерапия при сухожилни увреди разкъсване

Кинезитерапия при сухожилни увреди е насочена към овладяване на процеса и възвръщане функцията на сухожилието и мускула.

Кинезитерапия при сухожилни увреди

Кинезитерапевтичната програма при разкъсване на сухожилие набляга на постепенно увеличаване еластичността и подвижността на сухожилието – чрез стречинг и ексцентрично натоварване – първо статично, а после и динамично. Важното е да се преудолеят срастванията в следствие на новобразувалата се гранулационна тъкан, която иначе би могла да затрудни плъзгаемостта и движението в областта. По-късно се набляга и на силата на мускула, за пълно възстановяване на мускулно-сухожилното равновесие.

Кинезитерапевтичната програма при разкъсване на сухожилие е сходна както при възстановяване след руптура на мускула. Набляга се на постепенно увеличаване еластичността и подвижността на сухожилието – чрез стречинг и ексцентрично натоварване – първо статично, а после и динамично. Важното е да се преудолеят срастванията в следствие на новобразувалата се гранулационна тъкан, която иначе би могла да затрудни плъзгаемостта и движението в областта. По-късно се набляга и на силата на мускула, за пълно възстановяване на мускулно-сухожилното равновесие.

Кинезитерапия при сухожилни увреди прилага се:

 • Криотерапия – масаж с лед;
 • Еластична превръзка;
 • Обработване на цикатрикса (белега);
 • Активни мускулни упражнения се изпълняват в следния ред: статични натоваравания без обременяване и статични натоваравания с обременяване;
 • Динамични мускулни контракции в лимитиран обем;
 • Динамични мускулни контракции срещу дозирано съпротивление;
 • Упражнения за разтягане на мускула, стречинг техники;
 • Ко-активация на агонист-антагонист и проприоцептивна тренировка;
 • Спортно-специфична насоченост.

При цялостно разкъсване на сухожилието се налага оперативна намеса – зашиването му и последваща имобилизация.

Следопертивната Кинезитерапия е насочена към малко по-плавен преход към натоварване.

Започва се първо  със статични упражнения и по-късно прогресиране към динамична сила и подобряване еластичността и подвижността на сухожилието и мускула. Травмата може да се отчете, че е напълно отшумяла, когато няма чувствителност при мускулна контракция. Преминава се през постепенни, прогресиращи мускулни натоварвания срещу съпротивление, преди да се премине и към по-експлозивните натоварвания, т.е плиометричните упражнения. Когато е постигната и пълна еластичност и сила на мускула може да се премине и към постепенни спортни натоварвания.

С възрастта еластичността на сухожилията намалява и те са подложени на дегенеративни промени. Този процес може да се забави с прилагането на системни упражнения. Възпалението на сухожилията (тендинити) могат да настъпят в следствие на намлената им сила и податливи на претоварване. Травмите на сухожилията обикновено са локализирани в места със слаба циркулация. Скъсването на сухожилието може да бъде частично 1-2ра степен или цялостно 3та степен. Обикновено се лекуват оперативо със зашиване и последваща имобилизация в гипс.

Податливи на травми са сухожилията, когато :

 • Без адекватно загряване сухожилието е подложено на продължително натоварване или рязко разтегляне;
 • Косо направление на напрежението;
 • Сухожилието е слабо спрямо мускула;
 • Мускула е разтегнат от външни сили.

Полезно и интересно видео за мен като кинезитерапевт, може да видите във видео канала ми за кинезитерапия кинезиотейпинг и гимнастика за здраве 

Видовете кинезитерапия които предлагаме може да видите в страницата ни УСЛУГИ

За връзка с нас, моля използвайте КОНТАКТИ