Кинезитерапия след раждане възстановяване

Кинезитерапия след раждане има особено силно влияние върху бързото възстановяване дейността на организма на родилата жена. Целта й е максимално бързо да възвърне активността на жената и тонуса на организма. Програмата включва специално подбрани, дозирани упражнения, чиято интензивност постепенно прогресира. Също и масаж на бедрата, хълбоците, корема за разнасяне на мастни и целулитни натрупвания.

Кинезитерапия след раждане

Периода необходим на жената за физическо и психическо възстановяване след раждане се нарича послеродов.  Обратното развитие става за около 6-8 седмици. Различните органи и системи се възстановяват в различни срокове. Органите в гръдния кош застават веднага на мястото си. Сърдечно-съдовата система и обмяната на веществата за няколко дни минават към предишния си ритъм на работа и възвръщат предишните си стойности, а половата система, най-късно възвръща първоначалното си състояние. Кожата и мускулатурата най-видимо остават променени. Нервната система е в процес на задържане след раждането, вследствие на силни възбудни процеси повреме на родовия процес.

Кинезитерапията има особено силно влияние върху бързото възстановяване дейността на организма на родилата жена. Целта й е максимално бързо да възвърне дееспособността на жената и тонуса на организма.

Програмата по кинезитерапия след раждане спомага за:

  • Нормализиране функциите на Сърдечно-съдовата и дихателна система;
  • Засилване на коремна, гръбна мускулатура и тези на тазовото дъно;
  • Намаляване на теглото и възвръщане на естетичния й вид;
  • Подобряване на психиката й.

Заниманията могат да започнат още на слеващия ден след раждането. Започва се с леки дихателни упражнения, съчетани с активни за крайниците. Кратки изометрични съкращения с прибиране на коремна мускулатура, съчетани с дихателни и активни упражнения за крайниците.

След спиране на кръвотечението и изтичане на лохите може да се започнат и занимания с по-голяма интензивност. Включват се упражнения за гърба, подобряване на подвижността на гръбначния стълб и засилване на мускулатурата. Вече усвоени упражненията за дълбоката коремна мускулатура, се дават и малки коремни преси – за горна коремна, долна коремна, косите коремни мускули.

Упражнения за мускулатурата на  тазовото дъно. Включват се упражнения и за долните крайници – седалище, бедра. Постепенно се качва натоварването. Дава се съпротивление чрез тежести, гирички, скрипци, ластици, пясъчни торбички, упражнения с голяма топка. Постепенно с адаптиране към натоварването се намляват почивките. Увеличава се плътността на процедурата и се гони аеробниа момент, за засилване на метаболитните процеси и възвръщане на изходното теглото.

Масаж на бедрата, хълбоците, корема за разнасяне на мастни и целулитни натрупвания. Добре е да се съчетае и с рационален режим на хранене и адекватно приемане на течности.

Раждане с цезарово сечение

При оперативното раждане процеса на възстановяване малко се забавя. Поради извършения разрез се внимава и се изчаква доброто му зарастване, до започване на активни физически упражнения. Започва се около седмица след раждането с прибирането на корема и дихателните упражнения и по-постепенно се покачва натоварването от физическите упражнения.

До към 6-ия месец жената вече би трябвало да е възвърнала физическата си активност на изходно равнище и спокойно да извършва ежедневните си действия. Разбира се поради кърмаческия период все още има хормонални промени и при някои жени това става по-бавно. Важното е да има системност и правилен цялостен хранително – физически режим.

Полезно и интересно видео за мен като кинезитерапевт, може да видите във видео канала ми за кинезитерапия кинезиотейпинг и гимнастика за здраве 

Видовете кинезитерапия които предлагаме може да видите в страницата ни УСЛУГИ

За връзка с нас, моля използвайте КОНТАКТИ