ВъзстановяванеКинезитерапевтКинезитерапияРехабилитация

Физикална терапия лечение чрез движение

Физикална терапия лечение чрез движение – същност и полезна информация.

Физикална терапия

Кинезитерапията буквално преведено означава лечение чрез движение. Това е наука и здравна професия която разглежда човешкото движение в различни насоки. От една страна, чрез различни функционални тестове може да се диагностицира човешкото движение и да се оцени физическото състояние на човека. От друга страна самото движение, под формата на дозирано физическо упражнение, се използва като средство за профилактика, възстановяване и поддържане на здравето на човека, неговата трудоспособност и възможности за практикъване на спортна дейност.

Кинезитерапията е взаимстван термин от френско говорящите държави. В световен мащаб тази професия е позната като физиотерапия или физикална терапия, поради което, съвсем скоро и в България при изравняване на световните стандарти този термин ще навлезе като физикална терапия.

Приложение

Физикалната терапия има широко поле на действие. Комбинира се успешно с медикаментозната терапия, но много често се явява основен метод на лечение при:  различни травми, операции и заболявания на мускулно-скелетната система; заболявания и травми на централната и периферна нервна система; обменни заболявания; при заболявания на вътрешните органи; гинекологични операции; при бременни и в послеродовия период; при забавяне в развитието на подрастващи деца и отклонения в тяхното развитие; при сериозни травми на спортисти.

Физикалната терапия е достъпна за пациента форма насочена към възстановявяне на основния проблем, като в същото време осигурява раздвижване на тялото, укрепва мускулатурата, подобрява дишането, засилва кръвообращението, стимулира силите на организма да се справи с травмата или заболяването. Няма възрастови ограничения за прилагане на физикалната терапия, тъй като се подхожда индивидуално, съобразявайки се с основното и съпътставащите заболявания се изготвя специализирана кинезитерапевтична програма. Освен специално изготвен комплекс от дозирано подбрани физически упражнения, тази програма може да включва: различни мануални техники за подобряване подвижността на ставите и еластичността на меките тъкани; масажни похвати, преформирани фактори (електротерапи, ултразвук, лазертерапи, светлотерапия и др.); криотерапия (лечение с лед), водни процедури (подводна гимнатика, тангентор); елементи от спорт.

Функционална диагностика

Специалиста извършващ процедурите по кинезитерапия/физикална терапия се нарича кинезитерапевт или физикален терапевт, който преди да започне със същинската терапия провежда функционална диагностика. Това е диагностика, която оценява функционалните възможности на човека, различна е от клиничната диагноза поставена от лекар специалист. Тя е необходима, тъй като човек с едно и съща травма или заболяване може да има различно намалена двигателна активност.

При нея се използват различни функционални тестове, за определяне:

  • обема на движение в ставите;
  • мускулната дължина и сила;
  • рефлекси;
  • сетивност;
  • баланс;
  • координация;
  • дейности от ежедневния живот, походка и други човешки дейности, които се засягат след травма, болест или продължително обездвижване.

След като определи двигателния дефицит и рехабилитационния  потенцял на пациента, кинезитерапевта/физикалния терапевт разработва  индивидуална програма и провежда специализираната терапия.

Полезно и интересно видео за мен като кинезитерапевт, може да видите във видео канала ми за кинезитерапия кинезиотейпинг и гимнастика за здраве 

Видовете кинезитерапия/физикална терапия които предлагаме може да видите в страницата ни УСЛУГИ

За интересни и полезни материали може да посетите сайта ми за ГИМНАСТИКА ЗА ЗДРАВЕ

Още полезни и интересни материали за кинезитерапия, може да намерите в нашите ПУБЛИКАЦИИ

За връзка с нас, моля използвайте КОНТАКТИ